0 Comments

Foglossning är en vanlig och ibland smärtsam åkomma som kan påverka gravida kvinnor. Det är viktigt att förstå vad foglossning är och vilka övningar som kan hjälpa till att lindra symptomen. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad foglossning är, dess orsaker och olika övningar som kan hjälpa till att lindra smärtan.

Vad är foglossning?

Även känt som sakroiliakaled (SI-led) dysfunktion, är foglossning ett tillstånd som orsakar smärta och obehag i bäckenregionen. Detta beror på att lederna i bäckenet blir lösa och instabila under graviditeten. Bäckenlederna är normalt sett styva och stabiliserar bäckenet. Men under graviditeten frisätter kroppen hormoner som gör lederna mer flexibla för att underlätta förlossningen. För vissa kvinnor kan dessa hormonella förändringar leda till överdriven rörlighet i bäckenlederna, vilket resulterar i foglossning.

Definition av foglossning

Foglossning definieras som en smärtande eller obehaglig känsla i bäckenområdet, som kan stråla ut i nedre ryggen, höfterna eller ljumskarna. Smärtan kan vara molande eller skarp och kan variera i intensitet från mild till svår.

Orsaker till foglossning

Det finns flera faktorer som kan öka risken för foglossning. Hormonella förändringar under graviditeten är den primära orsaken till detta tillstånd. Hormonet relaxin, som frisätts för att göra bäckenet mer flexibelt för förlossningen, kan göra att bäckenlederna blir överdrivet rörliga. Andra faktorer som kan bidra till foglossning inkluderar genetik, tidigare skador eller trauma i bäckenområdet, och överbelastning på grund av övervikt eller dålig hållning.

Foglossning är vanligt förekommande under graviditeten och kan påverka kvinnor på olika sätt. Vissa kvinnor upplever milda symtom och kan fortsätta sina dagliga aktiviteter med minimalt obehag. Andra kvinnor kan dock uppleva svår smärta och begränsningar i sina rörelser. Det är viktigt att vara medveten om symtomen på foglossning och att söka rätt vård och behandling om det behövs.

Det finns flera sätt att lindra symtomen på foglossning. Att använda stödjande kläder eller bälten kan hjälpa till att stabilisera bäckenet och minska smärtan. Fysioterapi och övningar som fokuserar på att stärka bäckenmuskulaturen kan också vara till hjälp. Vissa kvinnor kan behöva använda kryckor eller gåstolar för att avlasta bäckenet och minska påfrestningen på lederna.

Att ha en bra hållning och undvika att sitta eller stå under långa perioder kan också vara fördelaktigt för kvinnor med foglossning. Att undvika tunga lyft och att vara försiktig med att böja sig eller vrida kroppen kan också bidra till att minska smärtan och obehaget.

Om smärtan och obehaget från foglossning blir allvarligt och påverkar kvinnans dagliga liv, kan det vara nödvändigt att söka medicinsk hjälp. En läkare kan bedöma symtomen och rekommendera lämplig behandling, såsom smärtstillande medicin eller i vissa fall injektioner för att minska inflammationen i lederna.

Det är viktigt att komma ihåg att foglossning är ett tillfälligt tillstånd som vanligtvis förbättras efter förlossningen. Efter att ha fött barnet återgår bäckenet till sin normala stabilitet och smärtan minskar gradvis. Det är dock viktigt att vara försiktig och undvika överansträngning under återhämtningsperioden för att undvika eventuella komplikationer eller återfall av foglossning.

Symptom på foglossning

Att känna igen symptomen på foglossning är viktigt för att få rätt behandling och lindring. Symptomen kan variera från person till person, men några vanliga tecken på foglossning inkluderar:

Tidiga tecken på foglossning

 • Smärta eller obehag i bäckenområdet
 • Molande smärta i nedre ryggen
 • Obekväma eller svårigheter att gå, stå eller sitta länge
 • Stelhet eller svårigheter att vända sig i sängen

Hur foglossning påverkar din vardag

Foglossning kan påverka din vardag på olika sätt. Smärtan och obehaget kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter som att gå, stå eller sitta under längre perioder. Det kan även påverka din sömn och göra det svårt att hitta en bekväm sovposition. Det är viktigt att leta efter lösningar som kan underlätta dessa problem och förbättra din livskvalitet.

Övningar för att lindra foglossning

Regelbunden träning och specifika övningar kan bidra till att lindra smärtan och obehaget som följer med foglossning. Här är några övningar som du kan prova:

Stretchingövningar för foglossning

Stretching har visat sig vara effektivt för att lindra foglossningssmärta. Här är några enkla stretchingövningar som du kan göra:

 1. Stå bredbenat med fötterna i axelbrett avstånd. Placera händerna på midjan och luta dig försiktigt åt sidan, en sida i taget. Håll positionen i 10-15 sekunder och upprepa på varje sida
 2. Ligg på rygg med böjda knän. Placera en fot i taget på motsatt knä, och tryck försiktigt knät mot bröstet. Håll positionen i 15-20 sekunder och byt sedan sida
 3. Stå bredbenat med fötterna i axelbrett avstånd. Luta dig försiktigt framåt och sträck ut armarna mot golvet. Håll positionen i 10-15 sekunder och återgå sedan till startpositionen

Styrketräning för foglossning

Styrketräning kan också vara en effektiv metod för att lindra foglossningssmärta och förbättra bäckens stabilitet. Här är några enkla styrketräningsövningar som du kan prova:

 • Bäckenbottenövningar, som knipövningar, kan hjälpa till att stärka musklerna runt bäckenet och förbättra dess stabilitet
 • Utfallssteg kan hjälpa till att stärka ben- och sätesmusklerna, vilket kan ge mer stöd åt bäckenet
 • Katapultövningar, där du står på ett ben och hoppar framåt, kan hjälpa till att stärka ben- och ljumskmuskulaturen

Förebyggande av foglossning

Att förebygga foglossning är viktigt, särskilt om du har haft det tidigare eller om du har en hög risk för att utveckla det. Här är några tips för att förebygga foglossning under graviditeten:

Livsstilsförändringar för att förebygga foglossning

 • Undvik tunga lyft och ansträngande aktiviteter som kan överbelasta bäckenområdet
 • Använd stödjande kläder eller ett gravidbälte för extra stöd
 • Se till att ha en bra hållning och undvik att stå eller sitta i samma position under längre perioder

Vikten av rätt kost och näring

Att äta en hälsosam och balanserad kost kan hjälpa till att stärka musklerna och förhindra övervikt, vilket kan minska risken för foglossning. Se till att få tillräckligt med kalcium och vitamin D för att främja benhälsa.

Att hantera foglossning under graviditeten

Utöver att följa övningarna och förebyggande åtgärder kan det också vara nödvändigt att anpassa din dagliga rutin för att hantera foglossning under graviditeten. Här är några saker du kan prova:

Anpassa din dagliga rutin

 • Undvik att bära tunga föremål eller utföra fysiskt krävande aktiviteter
 • Se till att ha gott om vila och sömn för att låta kroppen återhämta sig
 • Använd kuddar eller kudde för att stödja bäckenet och lindra obehag under sömnen

Söka medicinsk hjälp för foglossning

Om du upplever svår smärta eller om symptomen förvärras, är det viktigt att söka medicinsk hjälp. En läkare eller fysioterapeut kan ge dig råd och behandling för att lindra foglossningssymtom och förbättra din livskvalitet under graviditeten.

I sammanfattning, foglossning kan vara en utmanande åkomma att hantera under graviditeten. Genom att förstå vad foglossning är, dess orsaker och genom att använda olika övningar och förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att lindra smärta och obehag och förbättra din livskvalitet. Kom ihåg att alltid konsultera en läkare eller fysioterapeut om smärtan blir för svår eller om du har några frågor eller bekymmer.

Related Posts